اجزا جک هیدرولیک
پیشنهاد میشود پیش از مطالعه ، مطلب ” سیلندر و جک هیدرولیک ” را مطالعه کنید.
یک جک هیدرولیک از بخش های متعددی تشکیل میشود. به منظور ساخت و یا بعضا سفارش یک سیلندر باید نسبت به این موارد شناخت داشت.
لوله سیلندر
این لوله ها معمولا از جنس ST52 میباشند.البته بسته به فشار کاری و نیاز های خاص میتوان جنس های دیگر را نیز استفاده کرد. یکی از این شرایط خاص جک هایی هستند که در صنایع قضایی استفاده میشوند و امکان رنگ کردن آنها برای جلوگیری از خوردگی و پوسیدگی وجود ندارد. به همین دلیل سیلندر را از جنس Stainless steel انتخاب میکنند. قسمت داخلی لوله معمولا به محافظت خاصی نیاز ندارد، اما زمانی که قرار است مادهای مخرب در آن کار کند ، سطح داخل را کروم میکنند.
شفت جک هیدرولیک
این شفت ها که عموما میلگرد کروم سخت شده هستند از جنس Ck45 و یا Stainless steel هستند. به علت کار کردن پکینگ در این قسمت نیاز است که حرکت روان داشته باشد و به همین دلیل روی این میلگرد ها را کروم میکنند تا سطحی بسیار صاف را تحویل دهند.
وجود هرگونه خط و یا خوردگی بر رویشفت باعث خراب شدن پکینگ و نشت سیال و از کار افتادن سیستم هیدرولیک میشوند. بسته به محیط کاری ممکن است پوشش را با موادی صورت دهند که تا HV 1400 بدست آید. و یا میلگرد را از موادی مانند Inconel تهیه کنند.
پیستون جک هیدرولیک
پیستون جک هیدرولیک بر سر شفت بسته شده و سطحی را در داخل سیلندر ایجاد میکند که فشار روغن به آن وارد میشود. به دلیل تماس مستقیم با روغن ، بین پیستون و سیلندر نیز باید به دقت آببندی شود.
در این حالت باید سطح داخلی سیلندر که همان لوله سیلندری است سنگ خورده و یا رولر برنش شده و یا همانطور که گفته شد در بعضی موارد پوشیده شده با کروم باشد. البته در سیلندر های یک طرفه ، از آنجا پیستون ثابت است و نیاز به آب بندی ندارد ، سیلندر را از لوله های سیلندری سنگ نخورده و بعضا از لوله مانسمان تهیه میکنند.
سیال
در داخل سیلندر های هیدرولیک بسته به فشار کاری از روغن هیدرولیک و یا حتی آب استفاده میشود. اینکه چه نوع روغنی را در سیستم استفاده کنیم بستگی به این دارد که پاورپک با چه شیرها و پمپ هایی کار میکند. گرم شدن روغن ، سر شدن آن ،و آتش پذیری از مواردی است که باید به آنها توجه کرد. در جک های یک طرفه به منظور تامین حرکت برگشت از فنر ، گاز ازت و یا وزن خود سیستم استفاده میشود.
رابط انتقال قدرت
باتوجه به اینکه چه استفادهای قرار است از جک بشود ، حالت های مختلفی برای انتقال قدرت وجود دارد. حالت های زیر از روش های رایج انتقال قدرت هستند.
گلویی سیلندر هیدرولیک
به منظور جلوگیری از نشت روغن و حفظ فشار اول و آخر سیلندر را میبندند. در قسمت انتهایی معمولا به طور کامل بسته میشود. اما در قسمت بالا به دلیل حرکت شفت باید به کمک پکینگ و اورینگ آببندی انجام شود و باتوجه به فشار کاری به طراحی نیاز دارد.
پورت روغن
به منظور ورود و خروج روغن استفاده میشود. در جک های دو طرفه در هر دو سمت و در جک های یک طرفه در یک سمت سیلندر قرار دارند.
سیستم پکینگ
سیستم پکینگ هیدرولیک باتوجه به نوع مصرف همراه با نمد نیز کار میکند. پکینگ ها مقاومت بالایی برای حرکات رفت و برگشتی و تکراری دارند و مقاوم به پوسیدگی اند. باتوجه به نوع کار این پکینگ ها از جنس های مختلفی ساخته میشوند.
در شرایطی که جک در دمای بالا کار میکند ، از مواد مقاوم در دمای بالا مانند viton استفاده میشود. زمانی که جک در دمای بسیار پایین کار میکند ، مواد پلیاورتان کار میشود. در رفت و برگشت های زیاد و در نتیجه اصطکاک بالا به سراغ PTFE میروند.
پاورپک
از یک مخزن روغن در کنار مواست ، پمپ ، خنک کننده ، گرم کن و برخی وسایل جانبی دیگر تشکیل شده است. به این مجموعه شیر ها و فشار شکن ها و سایر تجهیزات متصل شده است.
همچنین سیستم فیلتراسیون نیز معمولا در نظر گرفته میشود. که گاها جدا از پاور پک و کل سیستم جک هیدرولیک نگهداری میشود.
منابعی که مطالب ذکر شده از آنها گرفته شدهاند به شرح زیر است :
- تجربیات مهندسان شرکت سازه گوهر
- وبسایت شرکت apex به نشانی co.uk